Bir forum paylaşımı için aşağıdaki metni hazırladım:
Tümeller Sorunu Kimin Sorunu? Eski Bir Kütüphanede Başlayan Uzun Bir Tartışma
Geçen yıl eski kitaplar satan küçük bir sahaf dükkânında yaşadığım ilginç bir olayı paylaşmak istiyorum. Başta sıradan bir sohbet gibi görünüyordu ama günün sonunda kendimi felsefe tarihinin en eski tartışmalarından birinin tam ortasında buldum. Daha doğrusu, yüzlerce yıldır filozofları meşgul eden "tümeller sorunu"nun aslında yalnızca filozofların değil, hepimizin sorunu olabileceğini fark ettim.
O gün dükkânda birkaç kişi vardı. Hepimiz farklı nedenlerle oradaydık. Kimimiz kitap bakıyor, kimimiz kahve içiyordu. Ancak raflardan çekilen eski bir felsefe kitabı, sohbetin yönünü tamamen değiştirdi.
Bir Kelimeyle Başlayan Tartışma
Masada oturanlardan biri olan Murat, kitabın bir sayfasını göstererek şöyle dedi:
"Şu ilginç değil mi? Hepimiz 'insan' diyoruz. Ama gerçekten var olan şey insan mı, yoksa yalnızca Ahmet, Ayşe, Mehmet gibi tek tek bireyler mi?"
Masadaki sessizlik birkaç saniye sürdü.
Murat'ın yaklaşımı oldukça sistematikti. Soruyu ortaya attıktan sonra hemen çözüm yolları üretmeye başladı. Ona göre mesele mantıksal olarak incelenebilirdi. Eğer bir kavram birçok bireyi açıklıyorsa, o kavramın gerçekliği araştırılmalıydı.
Karşısında oturan Elif ise farklı bir noktaya dikkat çekti.
"Ben bunun yalnızca mantık sorusu olduğunu düşünmüyorum. İnsanlar neden ortak kavramlar üretme ihtiyacı hissediyor? Belki de birlikte yaşayabilmek için."
Bu cevap, tartışmanın yönünü değiştirdi.
Bir yanda kavramların yapısını analiz etmeye çalışan stratejik bir yaklaşım vardı. Diğer yanda kavramların insanlar arasındaki ilişkileri nasıl şekillendirdiğini anlamaya çalışan daha bağlantısal bir bakış açısı.
İkisi de farklı sorular soruyordu ama aynı gerçeğin peşindeydi.
Orta Çağ'dan Günümüze Uzanan Bir Gölge
Tümeller sorunu aslında çok eski bir mesele.
Basitçe ifade etmek gerekirse soru şuydu:
"Kırmızılık diye bir şey gerçekten var mı? Yoksa yalnızca kırmızı nesneler mi vardır?"
"İnsanlık" diye bağımsız bir gerçeklik bulunur mu? Yoksa sadece insanlar mı vardır?
Bu soru Antik Çağ'dan başlayıp Orta Çağ boyunca filozofları ikiye böldü.
Bazıları tümellerin gerçek olduğunu savundu.
Bazıları ise onların yalnızca isimlerden ibaret olduğunu söyledi.
Kaynak olarak incelenebilecek isimler arasında Platon, Aristoteles, William of Ockham ve Porphyrios bulunuyor.
Ancak sahaf dükkânındaki tartışma ilerledikçe ilginç bir şey fark ettik.
Belki de bu soru hiçbir zaman yalnızca filozofların sorusu değildi.
Mahalle Toplantısındaki Beklenmedik Örnek
Sohbet sırasında Elif yaşadığı mahalleden bir örnek verdi.
Mahallede yeni bir park yapılacaktı.
Toplantıda herkes "çocuklar için iyi olanı" istediğini söylüyordu.
Fakat bir süre sonra şu soru ortaya çıkmıştı:
"Hangi çocuklar?"
Sessiz ve kitap okumayı seven çocuklar mı?
Koşup oynamaktan hoşlananlar mı?
Engelli çocuklar mı?
Farklı yaş grupları mı?
Bir anda "çocuklar" dediğimiz genel kavramın altında birbirinden çok farklı bireylerin bulunduğu görülmüştü.
Elif'in anlattığı olay bana tümeller sorununu yeniden düşündürdü.
Çünkü günlük hayatta sürekli genellemeler yapıyoruz.
Toplum.
Gençlik.
Kadınlar.
Erkekler.
Vatandaşlar.
Öğrenciler.
Bu kavramlar iletişim kurmamızı kolaylaştırıyor.
Ama aynı zamanda tek tek insanların farklılıklarını görünmez hâle getirebiliyor.
Tümeller Sorunu Neden Hâlâ Yaşıyor?
Murat masadaki not defterine küçük bir şema çizdi.
"Bakın," dedi.
"Eğer ortak kavramlar olmazsa bilgi üretmek çok zorlaşır. Bilim sınıflandırma yapar. Hukuk kategoriler oluşturur. Eğitim sistemleri gruplar belirler."
Bu oldukça güçlü bir argümandı.
Gerçekten de ortak kavramlar olmadan büyük ölçekli düşünmek neredeyse imkânsız olurdu.
Fakat Elif de başka bir noktayı hatırlattı.
"İnsanları sadece kategoriler üzerinden görmeye başladığımızda bireyleri kaçırabiliriz."
Bu düşünce hepimizi durdurdu.
Belki de tümeller sorunu yalnızca "kavramlar gerçek midir?" sorusu değildir.
Belki aynı zamanda şu sorudur:
"Kategorilerle düşünürken insanları ne kadar görebiliyoruz?"
Sahafın Yaşlı Sahibi Tartışmaya Katılıyor
O ana kadar sessiz kalan dükkân sahibi sonunda konuştu.
Yetmiş yaşlarının üzerindeydi.
Yıllardır kitapların arasında yaşayan biri olduğu her hâlinden belliydi.
Gülümseyerek şöyle dedi:
"Gençler, ben kırk yıldır kitap satıyorum. İnsanları sınıflandırmaya çalışırsanız başarısız olursunuz. Ama sınıflandırmadan da kitap satamazsınız."
Masadakiler güldü.
Fakat aslında oldukça derin bir şey söylemişti.
Hayatın kendisi belki de tümeller ve tekiller arasındaki dengeyi kurma çabasıydı.
Ne tamamen genel kavramlara teslim olabiliyorduk.
Ne de her şeyi yalnızca tek tek örneklerle açıklayabiliyorduk.
Peki Tümeller Sorunu Kimin Sorunu?
Dükkândan ayrılırken aklımda tek bir soru vardı.
Bu gerçekten filozofların sorunu muydu?
Bir öğretmenin sınıfındaki öğrencileri anlamaya çalışırken yaşadığı ikilem...
Bir yöneticinin çalışanları değerlendirmeye çalışırken kullandığı kategoriler...
Bir ebeveynin çocuklarını tanımaya çalışırken yaptığı genellemeler...
Bir toplumun kendisini tanımlama biçimi...
Bütün bunlar aynı tartışmanın farklı yüzleri olabilir mi?
Belki de tümeller sorunu, kavramlarla yaşayan her insanın sorunudur.
Çünkü hepimiz dünyayı anlamak için ortak isimlere ihtiyaç duyuyoruz.
Ama aynı zamanda her insanın benzersiz olduğunu da biliyoruz.
İşte gerilim tam burada başlıyor.
Siz ne düşünüyorsunuz?
"İnsanlık", "adalet", "özgürlük", "toplum" gibi kavramlar gerçekten var olan şeyler mi?
Yoksa bunlar yalnızca insanların dünyayı düzenlemek için geliştirdiği araçlar mı?
Daha da önemlisi, günlük hayatta insanları anlamaya çalışırken hangisine daha çok güveniyorsunuz?
Genel kavramlara mı, yoksa tek tek deneyimlere mi?
Sahaf dükkânındaki o sohbet sona erdi ama tartışma hâlâ zihnimde devam ediyor. Belki de tümeller sorununun bu kadar uzun süre hayatta kalmasının nedeni, onun yalnızca felsefi bir problem değil, insan olmanın doğal bir parçası olmasıdır.
Tümeller Sorunu Kimin Sorunu? Eski Bir Kütüphanede Başlayan Uzun Bir Tartışma
Geçen yıl eski kitaplar satan küçük bir sahaf dükkânında yaşadığım ilginç bir olayı paylaşmak istiyorum. Başta sıradan bir sohbet gibi görünüyordu ama günün sonunda kendimi felsefe tarihinin en eski tartışmalarından birinin tam ortasında buldum. Daha doğrusu, yüzlerce yıldır filozofları meşgul eden "tümeller sorunu"nun aslında yalnızca filozofların değil, hepimizin sorunu olabileceğini fark ettim.
O gün dükkânda birkaç kişi vardı. Hepimiz farklı nedenlerle oradaydık. Kimimiz kitap bakıyor, kimimiz kahve içiyordu. Ancak raflardan çekilen eski bir felsefe kitabı, sohbetin yönünü tamamen değiştirdi.
Bir Kelimeyle Başlayan Tartışma
Masada oturanlardan biri olan Murat, kitabın bir sayfasını göstererek şöyle dedi:
"Şu ilginç değil mi? Hepimiz 'insan' diyoruz. Ama gerçekten var olan şey insan mı, yoksa yalnızca Ahmet, Ayşe, Mehmet gibi tek tek bireyler mi?"
Masadaki sessizlik birkaç saniye sürdü.
Murat'ın yaklaşımı oldukça sistematikti. Soruyu ortaya attıktan sonra hemen çözüm yolları üretmeye başladı. Ona göre mesele mantıksal olarak incelenebilirdi. Eğer bir kavram birçok bireyi açıklıyorsa, o kavramın gerçekliği araştırılmalıydı.
Karşısında oturan Elif ise farklı bir noktaya dikkat çekti.
"Ben bunun yalnızca mantık sorusu olduğunu düşünmüyorum. İnsanlar neden ortak kavramlar üretme ihtiyacı hissediyor? Belki de birlikte yaşayabilmek için."
Bu cevap, tartışmanın yönünü değiştirdi.
Bir yanda kavramların yapısını analiz etmeye çalışan stratejik bir yaklaşım vardı. Diğer yanda kavramların insanlar arasındaki ilişkileri nasıl şekillendirdiğini anlamaya çalışan daha bağlantısal bir bakış açısı.
İkisi de farklı sorular soruyordu ama aynı gerçeğin peşindeydi.
Orta Çağ'dan Günümüze Uzanan Bir Gölge
Tümeller sorunu aslında çok eski bir mesele.
Basitçe ifade etmek gerekirse soru şuydu:
"Kırmızılık diye bir şey gerçekten var mı? Yoksa yalnızca kırmızı nesneler mi vardır?"
"İnsanlık" diye bağımsız bir gerçeklik bulunur mu? Yoksa sadece insanlar mı vardır?
Bu soru Antik Çağ'dan başlayıp Orta Çağ boyunca filozofları ikiye böldü.
Bazıları tümellerin gerçek olduğunu savundu.
Bazıları ise onların yalnızca isimlerden ibaret olduğunu söyledi.
Kaynak olarak incelenebilecek isimler arasında Platon, Aristoteles, William of Ockham ve Porphyrios bulunuyor.
Ancak sahaf dükkânındaki tartışma ilerledikçe ilginç bir şey fark ettik.
Belki de bu soru hiçbir zaman yalnızca filozofların sorusu değildi.
Mahalle Toplantısındaki Beklenmedik Örnek
Sohbet sırasında Elif yaşadığı mahalleden bir örnek verdi.
Mahallede yeni bir park yapılacaktı.
Toplantıda herkes "çocuklar için iyi olanı" istediğini söylüyordu.
Fakat bir süre sonra şu soru ortaya çıkmıştı:
"Hangi çocuklar?"
Sessiz ve kitap okumayı seven çocuklar mı?
Koşup oynamaktan hoşlananlar mı?
Engelli çocuklar mı?
Farklı yaş grupları mı?
Bir anda "çocuklar" dediğimiz genel kavramın altında birbirinden çok farklı bireylerin bulunduğu görülmüştü.
Elif'in anlattığı olay bana tümeller sorununu yeniden düşündürdü.
Çünkü günlük hayatta sürekli genellemeler yapıyoruz.
Toplum.
Gençlik.
Kadınlar.
Erkekler.
Vatandaşlar.
Öğrenciler.
Bu kavramlar iletişim kurmamızı kolaylaştırıyor.
Ama aynı zamanda tek tek insanların farklılıklarını görünmez hâle getirebiliyor.
Tümeller Sorunu Neden Hâlâ Yaşıyor?
Murat masadaki not defterine küçük bir şema çizdi.
"Bakın," dedi.
"Eğer ortak kavramlar olmazsa bilgi üretmek çok zorlaşır. Bilim sınıflandırma yapar. Hukuk kategoriler oluşturur. Eğitim sistemleri gruplar belirler."
Bu oldukça güçlü bir argümandı.
Gerçekten de ortak kavramlar olmadan büyük ölçekli düşünmek neredeyse imkânsız olurdu.
Fakat Elif de başka bir noktayı hatırlattı.
"İnsanları sadece kategoriler üzerinden görmeye başladığımızda bireyleri kaçırabiliriz."
Bu düşünce hepimizi durdurdu.
Belki de tümeller sorunu yalnızca "kavramlar gerçek midir?" sorusu değildir.
Belki aynı zamanda şu sorudur:
"Kategorilerle düşünürken insanları ne kadar görebiliyoruz?"
Sahafın Yaşlı Sahibi Tartışmaya Katılıyor
O ana kadar sessiz kalan dükkân sahibi sonunda konuştu.
Yetmiş yaşlarının üzerindeydi.
Yıllardır kitapların arasında yaşayan biri olduğu her hâlinden belliydi.
Gülümseyerek şöyle dedi:
"Gençler, ben kırk yıldır kitap satıyorum. İnsanları sınıflandırmaya çalışırsanız başarısız olursunuz. Ama sınıflandırmadan da kitap satamazsınız."
Masadakiler güldü.
Fakat aslında oldukça derin bir şey söylemişti.
Hayatın kendisi belki de tümeller ve tekiller arasındaki dengeyi kurma çabasıydı.
Ne tamamen genel kavramlara teslim olabiliyorduk.
Ne de her şeyi yalnızca tek tek örneklerle açıklayabiliyorduk.
Peki Tümeller Sorunu Kimin Sorunu?
Dükkândan ayrılırken aklımda tek bir soru vardı.
Bu gerçekten filozofların sorunu muydu?
Bir öğretmenin sınıfındaki öğrencileri anlamaya çalışırken yaşadığı ikilem...
Bir yöneticinin çalışanları değerlendirmeye çalışırken kullandığı kategoriler...
Bir ebeveynin çocuklarını tanımaya çalışırken yaptığı genellemeler...
Bir toplumun kendisini tanımlama biçimi...
Bütün bunlar aynı tartışmanın farklı yüzleri olabilir mi?
Belki de tümeller sorunu, kavramlarla yaşayan her insanın sorunudur.
Çünkü hepimiz dünyayı anlamak için ortak isimlere ihtiyaç duyuyoruz.
Ama aynı zamanda her insanın benzersiz olduğunu da biliyoruz.
İşte gerilim tam burada başlıyor.
Siz ne düşünüyorsunuz?
"İnsanlık", "adalet", "özgürlük", "toplum" gibi kavramlar gerçekten var olan şeyler mi?
Yoksa bunlar yalnızca insanların dünyayı düzenlemek için geliştirdiği araçlar mı?
Daha da önemlisi, günlük hayatta insanları anlamaya çalışırken hangisine daha çok güveniyorsunuz?
Genel kavramlara mı, yoksa tek tek deneyimlere mi?
Sahaf dükkânındaki o sohbet sona erdi ama tartışma hâlâ zihnimde devam ediyor. Belki de tümeller sorununun bu kadar uzun süre hayatta kalmasının nedeni, onun yalnızca felsefi bir problem değil, insan olmanın doğal bir parçası olmasıdır.