Myriam Seco'nun en kötü yazı: dinlenmenin sıkıntısı

HalaycıBaşı

New member
Sevillalı arkeolog Myriam Seco Mısır'daki kazı alanlarıve son beş yıldır Seville Üniversitesi'nde ders veriyor, bu yüzden bazı sezonları İspanya'da geçiriyor. Hayatının en kötü yazının nereye gideceğini önceden tahmin etmek kolay görünüyor: Onu ağustos ayının ortasında, toz ve ter içinde bir firavun mezarında görüyoruz, kim bilir bir kabile tarafından takip ediliyor mu? atalarının hazine koruyucuları ya da gizli bir tuzaktan çıkan, onu durdurulamaz bir şekilde aşağıya doğru ezmekle tehdit eden yuvarlak bir taştan kaçıyorsa. Indiana Jones filmleri ne kadar zarar verdi!

Myriam Seco'nun en kötü yazı – hatta çoğul haliyle en kötüsü – genç bir kadın olarak ailesiyle birlikte Matalascañas'taki plajda geçirdiği yazlardı. Anlayın: Matalascañas muhteşem bir yer, ancak herkes güneşte uzanıp 'dolce far niente'nin tadını çıkarma fikrini aynı derecede takdir etmiyor. Arkeoloğun küçük yaşlardan itibaren soluduğu hava gibi eyleme ihtiyacı vardır. Seksenli yılların sonuydu: “Drama gibi değiller” ama hiç hoşlanmamıştı. «Annem plaja gitmeyi severdi ve ben yaklaşık on beş yaşımdayken Bir ay boyunca Matalascañas'a giderdik«diye açıklıyor ve ekliyor: »Bana çok sıkıcı bir şey gibi geldi«. Yıllar geçtikçe ben 18-19 yaşlarımdayken “duvarlara tırmandım”.

Matalascañas harika, muhteşem bir yer ama herkes 'dolce far niente'yi sevmiyor

O aylar sonsuz görünüyordu ama aynı zamanda onu istediği şey için savaşmaya iten de aylardı. İstediği şey “seyahat etmek, başka yerler görmek”ti, bu yüzden kardeşlerini interrail'e binmeye ikna edene kadar durmadı. «Fransa'da, İtalya'da, Avusturya'daydık… Geri döndüğümde bunu zaten söylemiştim. Seyahat etmek ve dil öğrenmek istedim«. O andan itibaren her yaz farklı bir ülkeye, ne şekilde olursa olsun çalışmaya gitti. Sevilla'da Tarih okurken, Erasmus'la Almanya'nın Tübingen şehrine gitme fırsatı doğdu. Zaten İngilizce ve Fransızca'ya hakimdi ama Almanca hakkında hiçbir fikri yoktu. Çalışmaya koyuldu ve sonunda üç yıl orada kaldı. Öğrenimini tamamladıktan sonra ilk kez Alman üniversitesiyle Mısır'a gitti. kazıdan kazıya belli bir noktaya gelinceye kadar yapacak hiçbir şeyi kalmamıştı, ama Avrupa'ya dönme arzusu kalmamıştı.

“Bana Amerikalıların o zamanlar iyi finansmana sahip olduğunu söylediler, ben de bulduğum tüm projelere yazmaya başladım” diye anımsıyor. Sadece birinden yanıt aldı: “Mektubu açtığımda Teksas Üniversitesi ile Kızıldeniz'de sualtı arkeolojisi yapmak istediğini gördüm.” O, hiç su hayranı değildi. “Evet, tüplü dalgıç olduğumu söyledim ve Granada'daki Salobreña'da yoğun bir dalış kursuna katılmak için kaçtım”. Kızıldeniz'de Amerikalılarla birlikte üç ay çalıştı. Üç ay “sahilde çadırda yaşamak”. Matalascañas'ın da hayranı olmayan o, o yazı “haftanın altı günü, günde iki kez 37 metre derinliğe dalarak” geçirdi. “İş konusunda o kadar heyecanlandım ki hoşuma gitti” diye itiraf ediyor.

Röportajın bir noktasında kendisiyle birlikte Sevilla'da yaşayan köpeği Chica sözümüzü kesiyor: “Onu Mısır'dan getirdim.” Aslında Theban mezarlarında temsil edilen, “Eski Mısır'dan gelen aynı ırk” olan bir Baladi'dir: “Aynı yüze sahipler, kulakları her zaman yukarıda ve kuyrukları bükülmüş” diye belirtiyor. Onu iki aylıkken Kahire sokaklarından aldı ve artık ondan ayrılamazdı. 2008 yılında Luksor'daki Thutmose III'ün mezarının kazısı olan kendi projesini yarattı. Onun işiyle ilgili konuşmasını dinlemek, çantanızı toplayıp Mısır'a gitmek istemenize neden oluyor.

Onun yönetimi altında otuz araştırmacı ve yüz elli işçi çalışıyor. Ve her gün herkesten bir şeyler öğreniyor. Örneğin, kök kalıntıları içeren bazı ağaç çukurları bulduklarında bazı botanikçilere başvurmak zorunda kaldılar. “Yeraltı suyu tablasından suya ulaşmak için dokuz metre derinliğe kadar kayaya kazılıyorlar.” «Onları doldurdular Nil'in verimli toprakları ve sembolizm için ağaçlar diktiler. Tapınak çölde yer alıyor ve inşaatçıların ustalığı sayesinde o ağaçlar hayattaydı. Bulunan kalıntılardan, onun diktiği şeyin Mısır perseaları, yani “güneş döngüsüyle ilgili sembolik bir ağaç olan kesilmiş ağaç” olduğunu öğrendiler. Ve persealar artık Thutmose III tapınağında yeniden bu şekilde büyüyor: »Mısırlılar muhteşemdiS”.