Gerçek tehdit, bir not defteri ile bir pelerindi

HalaycıBaşı

New member
1956'da, 'New Yorker'da yayınlanan Truman Capote, art arda iki sayı ile, Amerikan tiyatro şirketi Everyman'ın yolculuğu' Porgy ve Bess 'operasını temsil etmek için Sovyet Rusya'ya faaliyet gösteriyor. Soğuk Savaş'ın ortasında, yıllar sonra yayınlayacak 'Kahvaltı Tiffany's ' Ve 'Soğukkanlılıkla'New York jet setine karşı karıştırılan 'evcil hayvan', SSCB'nin kalbine bir geziye çıkmış olan Afrika -American Operası'na eşlik etti. Gerçek olamayacak kadar iyi bir fikir gibi görünüyor, ama yine de oldu.

Bugün bu iki raporu bir kitapta okuduk, elbette, aşan gazeteciliğin olduğu gibi. İşin başlığı 'Muses duyulur'onu kurtaran yayınevi Big Sur (son zamanlarda kurgusal olmayan konusunda uzmanlaşmış bir mühür) ve sonuç göz kamaştırıcı. 'Muses duyulur' bir şekilde bir önsezdir. Capote, “Daha sonra soğuk kanda kullanacağım araçları mükemmelleştirmeme yardımcı oldu ': gerçek gerçekleri yapılandırılmış bir anlatıya dönüştürmek için.” Dedi.

Cape'de bu tur küçük bir insan komedisi haline gelir. Evet, çok güzel Ruslar var. Çok güzel insanlar. Ama kötü bir hükümetleri var, ”diyorlar, yolculuğun prolegomeninde birbirlerine.

• Yazar
    Truman Capote
  • Çeviri
    Sandra Caula
  • Başyazı
    Big Sur, 2025
  • Sayfa sayısı
    210
  • Fiyat
    17.95 Euro
Rusya'ya yapılan bu gezi, Medeniyetin diğer tarafında bir Amerikan tiyatro grubunu deneyen ilk gezi, “aylarca süren karmaşık ve kafa karıştırıcı müzakerelerin ardından” SSCB ile. Dört yıllık bir turun son durağı olacaktı ve delegasyon, aktörler, orkestra direktörleri, yoldaşları, altı çocuk, üç gazeteci ve bir köpek de dahil olmak üzere yüz kişiden oluşuyordu. Komedi Française bir yıl önce ve birkaç ay önce 'Hamlet' ile bir İngiliz prodüksiyonu yapmadan önce hareket etmişti.

«Bu durumlarda riskler sadece estetikti. Molière ve Shakespeare, modern siyasi propaganda niyetlerine borç vermiyorlar, ”diye yazıyor Capote. 'Porgy ve Bess' başka bir şeydi.” Burada, perdenin iki tarafından, endişelenecek çok şey vardı. Rejim daha alerjik. [con nada]şüphesiz bir mesaj ».

Ve yine de yetkilendirme vardı: «Ziyareti La Paz'a doğru yürüyüşte ileriye doğru bir adım – bir Rus yetkilisi onları aldı. Toplar duyulduğunda, muses sessizdir; Muses duyulduğunda, sessiz toplar ». Böylece Partiye başlar: Capote'un saçmalık ve berraklık arasında yarısı ve daha sonra 26 Aralık gecesi çalışmanın galasından önceki beş günlük denemelerde Ruslarla olan kültürel şoku anlatan bir tren gezisi.

“Burada, perdenin iki tarafından herhangi birinin, Amerikalı veya Sovyet'in endişelenecek çok şeyi vardı,” diye yazıyor Capote

“Çılgın, amca, çılgın.” Astoria Hotel'deki keşif gezisinin resepsiyonu olarak. Tramoyistler ve kostüm garsonları, marangozlar ve elektrikçiler VIP odalarına götürüldü. Aktörler otelin “artıkları” nda barındırıldı. Bir finansal bir oda atamadı. “Şaka mı yapıyorlar?” Diğer fıkralar o kadar çılgın değil: «New York bombalanmış olabilir ve duymamıştık – şirketin başka bir üyesi. Hiç gazete okuyamadığım, dünyada neler olduğunu öğrenemediğim bir yerde bulunmamıştım. Bir mahkum, ben böyle hissediyorum.

Capote, ofislere veya dairelere dönüşen sarayların olduğu bir şehir olan Leningrad'ı tanımlar, burada anestezik bir soğuk, votka ısısıyla tezat oluşturan bir soğuk. «Bu, Tanrı'nın sevgisi için Aziz Petersburg. Hiçbir yerde yürümiyoruz. Elimden gelen her şeyi görmek istiyorum. Bunlardan birinde, Capote bir yerel ile bazı içecekler almaya gider. Otuz yıl sonra boş şişeler arasında boğulan ve bağımlılıklarının üstesinden gelemeyen büyük içen yazar, “Bana 'tiksinti' beni 'sadece tadını çıkarmamı' söyledi ve 'iyi bir adam olarak içti ya da masayı terk etti' istedi.

Opera sonunda temsil edildi. İki buçuk saatten fazla sürdü ve yedi dakikalık bir alkışla kapandı. Capote, “Nasıl ortaya çıktı, gerçekte olan şey, biraz ince bir gazetecilik seviyesinde cevaplanması gereken sorulardı” diyor Capote. «Bu durumlarda mutlak bir gerçek yoktur, sadece görüşler vardır. Tüm dürüstlükle, genel opera resepsiyonunun parlak bir hikayesini verebilir miyim? Bunu anladığı, ancak o “küçük ince” gazetecilikten değil, aynı zamanda kurgusal olmayan bir roman olarak nitelendirileceği şeyden.