Morante'ye ıslık çalıyor ve “dışarı çıkın!” uysal bir boğaya

HalaycıBaşı

New member
19.04.2024


22:56'da güncellendi.




' kitabının yazarı olarakİspanya omurgasız', “Bir ülkenin nasıl olduğunu bilmek için boğa güreşine gidin.” İspanya'nın nasıl bir yer olduğunu öğrenmek için Plaza de la Maestranza'ya bakmanız yeterli. Boğa güreşi ile geçen bir öğleden sonra boğa güreşinin ve İspanyol toplumunun düşüşü. Morante de la Puebl'a ıslık çalıyorah çığlıklar “dışarı dışarı!” uysallığa Alcurrucén'den gelen bir boğanın ilk üçte birinde – Núñez kökenini unutmayalım – Belmonte'nin banderillero'sundan daha acı verici bir şekilde yozlaşan bir halkın portresi. Morante de la Puebla'nın ne yazık ki Nisan Fuarı'nı kapatmış olması kimsenin gözünden kaçmadı; ama öğleden sonraki ıslıkların onun için olması, ihtiyatlı ve tartışmalı anında boğa güreşinin en derin kısmına imza atması, onun için olduğu kesin bir işarettir. hiçbir düzeltmemiz yok.

Kast ve duygu eksik olduğunda bakış, hedefini arenadan uzaklaştırır ve cesaret kırıcı jestler yakalanmaya başlar. Nisan Fuarı'nda r normalleştirildiysebaşucu müziği olarak egueton çoktan Ömer Montes Sevillalılar için bir referans olarak, boğa güreşinin büyük tapınağında alkollü içecek tüketimi demokratikleştirildi. Toplu Küba tepsileriyle garsonlar, teklifini başlatıyor “gintoniiiic!” her boğanın dövüşü sırasında. İlk üçte sessiz kalmayan, tribünlerde dolaşan, taraftarlar değil katılımcılar pipo yiyorlaryayıldıklarını ve Ayaklarını korkuluklara koyuyorlar görüntülü görüşme yapanlar… Maestranza'ya yansıyan toplumun değerlerinin kaybı. Ancak en endişe verici şey alkol: Eğer boğa güreşi, her görevin talimat veren yargıcı olan taraftarın kriterlerinden en çok etkilenen gösteri ise, bu farklılıklara nasıl izin verilebilir ve teşvik edilebilir? Bunu daha önce başka vesilelerle de söylemiştik: hepsi para için.

Maestranza'nın seviyesi de endişe verici, tıpkı Morante'nin durumunun endişe verici ve acı verici olması gibi. Son yılların en talihsiz Nisan Fuarı. O şeffaf ve altın Bu öğleden sonra sanatsal düşüşünü gizlemedi. Öğleden sonranın en derin anlarıydı onunki. Bu son Kirli yüz, göğsünün ortası neredeyse kendi alanına yerleşmiş ve burnuna çarpıyor. İlkinde yapmadığı, fuar boyunca ona ne kadar pahalıya mal olduğu. Oldu Alcurrucén boğa güreşi bir mucize –kıvrık ve orantılı–, koltuk değneklerinde çok bozulmuş olmasına rağmen. Bazıları süvariler tarafından mağlup edildi, diğerleri piyadeler tarafından mağlup edildi ve diğerleri son anlarda yedekleri olmadan basitçe mağlup edildi.

değiştirmişti sabah şeftalisi saçı öğleden sonra maviliğinde. Sevilla'nın gökyüzü, kurşuni öğleden sonranın bir yansıması olarak bent kapaklarını kapattı. Havada, arenada ve Morante'nin ruhu. Boğa güreşinin büyük dehası, bahar taahhüdüne son dokunuşu yaptı. dördüncü 'bilet yok'. Salgına kadar ne deniyordu? morantizm – sağduyulu destekçileri ve ara sıra tuhaf karakteri – son yıllarda tam bir hayranlıkla kristalleşti. Şimdi kim Morante'den değil? Bu Cuma günü yerine getirildiler yirmi beş yıl puro üreticisinin ilk (ve sondan bir önceki) Puerta del Príncipe'si. İçerik ve form olarak farklı bir boğa güreşçisi; adam gibi, Maestranza gibi, boğa güreşi gibi.


Çıkışta burladeroya sığınmadı sinir bozucu, Alcurrucén'den ilki. Yakışıklı ve iri adam. İlk olarak Alcurrucén'in geniş renk yelpazesinden. Ve üzüntüden. Setler uyum içinde uçtu: boğa güreşçisi kaportayı tutkuyla salladı. Yarım gazda – daha doğrusu çeyrek gazda – onlar hala şu anın en iyi capotero'ları. Ve daha sonra, hiç kimse. Pelerin bir mendil gibi öne doğru uçtu. hiç kimse yapmak. İşte bu kadardı. sanki bir suçluymuş gibi sopalarla cezalandırıldı bu can sıkıcı bir şey. Şöyle bir şey oldu Kirli yüz, diğerlerinden çok daha derin ve ciddi olan dördüncüsü de atta kırıldı. Boğa güreşçisi kornanın ıslığını duyabiliyordu. Baygın bir şekilde uyanmak istiyordu, ne paradoks. Bir eliyle karşı kalçaya doğru battı.

Sadece yerleşiminde, zaten Morante başka bir ruh hali şarkısını söyledi, başka bir hüküm. Boğanın kısası, muleta ile yüze ulaşıyor ve yarım göğüs veriyor. VE Bu Kirli Yüzün yüzünü temizledim, çıkışını işaret etme alışkanlığıyla, embroque'unda zirveye çıkıyor. Sopanın ve burnundaki spor ayakkabının vasatlığını arayan sol, kral olduğunda ıslıklar duyulabiliyordu. Morante bu işe ruhunu koydu bu Kirli Yüzün zaten bir ruhu olmadığı için çubuklara saldırdı. Bunlar öğleden sonranın en derin darbeleriydi. Bazıları sıra dışı, çoğu ise görmezden geliniyor… Ortega y Gasset'i, daha doğrusu onun 'mesleğinin' El Guerra'da uyandırdığı kanaati bir kez daha anımsatıyor: «Orada insanlar var».

Çıkışta şöhreti vardı Alcalaçok yavaş Sebastián Castella'nın en iyi atışları. Yaklaşımında hızlanmadan ve genel olarak hızlanmadan, uygulaması daha sıkı. Uzun, orta solduruculu, ince ifadeli ve ayarlı iğneler. Zar zor sokulan bir darbe daha. Piyadelerin bahse girmesi gerektiği gibi Fransız da ona bahse girdi: çok fazla başlık uygun olmayan bir görüntü için. Castella, bu hayvan çiftliğine olan sonsuz inancıyla kör olmuş bir şekilde medyada kızardı. Nabzını yakalaması biraz zaman aldı. İlk etapta şaşırttı. Ta ki şu kombinasyonu yakalayana kadar: kuru dokunuş ve hızlı. Ve sonunda aynı şekilde devam etmeyen boğanın büyük embroku uyandı. Castella, her muletazo'nun ucundaki flanel'i kaldırarak şunu düzeltti: aralıksız bir dönme dolapta dönmek. Kulağa geliyordu Sazlık, büyük ve geç bir haraç olarak Jaime de Armiñán. Aralar arasında Castella kılıcıyla güçlü bir şekilde vurdu ve zayıf bir şekilde kulağını istediler.

görmek beni utandırdı Atrevido'nun uysallığıyla ilgilenenlerin öfkesi –beşinci– çıkarken. Soğuk ve pazarlıklı, boğa güreşçisi yalnız kalana kadar kıskanmadı. (Birkaç) hayranın beklediği şey. Çok geçmeden boğa hızlanıyor, görev uçuşa geçiyor. Daha doğrusu, iki korkunç duraktan sonra onu kandıran Castella Bu Daring'in hem ritmini hem de görevin yoğunluğunu kaybetmesiyle sonuçlandı.

Bir Galache boğası şefkatli görünüyordu, üçüncü. Siyahlar içindeki Pronghorn, kaba bedeni ve zavallı yüzüyle topaklaşmıştı. Bu ne aşağılayıcıydı ne de herhangi bir dürtü vardı. Böyle bir şey oluyor Tomás Rufo, önceki yılların ezici ataletinden yoksun, bir bütün olarak daha teknik ve doğru. Alcurrucén'in dışlanmış dönüşünü kapatan başka bir ders kitabı uysal Bullanguero'da da yoğunluk artmadı.

  • Sevilla'daki Gerçek Maestranza Boğa Arenası.
    19 Nisan 2024 Cuma. Aboneliğin on üçüncüsü. 'Bilet yok'larla dolu. José Luque Teruel başkanlık etti. Alcurrucén'den gelen boğalarla trapío ve armoniklerle kusursuz bir sunum ve olağanüstü oyunla dövüşüldü. 1., kötü durumda değil, çekiciliği olmasa da; 2., geç, iyi bir nakış ve anlaşılmaz çıkışla; 3., dışlanmış; 4., iyi durumda, çubukların kaderinden sonra kötüleşti; 5., uysal; 6., dışlanmış.
  • Puebla'lı Morante,
    tütün ve altın. Diken yakalandı (sessizlik); üç delik, derin bir delik ve iki saçmalık (görüş ayrılığı).
  • Sebastián Castella,
    kırmızı ve gümüşten. Hamle (alkışlama); yarım hamleden sonra uyarı (avuç içi).
  • Tomas Rufus,
    leylak ve altın. İki delik (sessizlik); hamle (sessizlik)
.


Hata bildir