balayında hafif bagaj

HalaycıBaşı

New member
Malaga'lı bariton Carlos Alvarez Bu günlerde Barselona'da ve bu gece Gran Teatro del Liceo'da Ermonela Jaho, Lisette Oropesa ve Javier Camarena gibi uluslararası öneme sahip diğer seslerle birlikte lirik bir galada performans sergiliyor. Geçen hafta Opera Stüdyosu'ndaki seçmeleri yönetti. Malaga'daki Cervantes Tiyatrosu Şehirde tanıtımı yapılan bu proje: Seçilen genç sanatçılar Ağustos ve Eylül ayları arasında, unutulmuş müzik mirasımızdan unutulmuş bir opera olan Manuel García'nın 'El gitano por amor'unu (1829) yeniden canlandırmak için çalışacaklar.

Gelecek hafta başka bir galaya katılmak üzere Londra'daki Covent Garden'a gidecek, bu kez Kraliyet Opera Binası'nın müzik direktörü Antonio Pappano'ya şık bir şekilde veda edecek. Álvarez nereye giderse gitsin hayatta kalmak için bazı temel kişisel eşyalarından vazgeçmediğini açıkça belirtiyor: “Stres haplarım, diş fırçam, yedek kıyafetlerim, notalar ve bir kitap«. İlk balayından beri bunu çok iyi öğrenmişti.

Hayatının en kötü yolculuğunun ne olduğu sorulduğunda tereddüt ediyor ama hemen aklına o bölüm geliyor: “Bunu düşünmem gerekiyor, çünkü bunu yaşadığımı hissetmiyorum… yani, evet. İlk evliliğimin düğün gezisinde. Evet”. Muhabbet kuşları “yoldan çekilmek” istediler, o yüzden gittiler İnnsbruck, Güzel binaları, nehri ve dağlarıyla Avusturya şehri ne çok büyük ne de çok küçük. Ekim ayıydı, “Avusturya'da havalar serinlemeye başlamıştı.”

İner inmez sorun ortaya çıktı: “Dehşetle hatırlıyorumbagajın gelmemesi durumunda«. Orada yedi gün geçireceklerdi, bunların dördünde taşıma bantlarından birinin üzerinde kaybolan söz konusu valizler yoktu. “Otel odasından neredeyse çıkamadık” diyor. Başka bir olayda, yine Avusturya'da, kendisininkinin aynısı bir valiz aldı, ancak odaya vardığında anahtarın açılmadığını gördü. Bir ailenin bagajının parçası olduğu ortaya çıktı. Álvarez ne yapacağını bilemediği için Viyana havaalanına döndü. Söz konusu aile alışverişi fark etmemişti ve şans eseri hâlâ teslim ettikleri diğer eşyaları bekliyorlardı, böylece karışıklığı çözebildiler: »Eşyalarının tamamı zamanında gelseydi, evden ayrılırlardı. Havaalanına uzun zaman önce gitseydim muhtemelen eşyalarım olmadan kalırdım.”

Hemen hemen herkes gibi, malzemelerinizi kaybetmek sizi “çaresiz” hissettirir çünkü “neredeyse tüm hayatınız boyunca oradaydınız” ve bu da “o anda biz neyiz?” diye düşünmenize neden olur. Carlos Álvarez, diğer şeylerin yanı sıra onun puanları. “Hayati ihtiyaçlarım çok az, neredeyse hiçbir şeyle hayatta kalamıyorum” ama ah, müzik… “Kıyafetlerimi kaybetmekten daha çok, çok önemli olan puanlarımı kaybetmek beni incitir.”

Tabii ki, sahne aldığı tiyatrolardan herhangi birinde – daha önce bahsedilenlere şunu eklemeye değer: New York Metropoliti ve en iyi bilinen iki tanesini saymak gerekirse, Milano'daki Teatro alla Scala, söylemek istediğiniz operanın bir kopyasını size sağlayabilir. Basılı notlar aynı olacaktır. Sorun, yıllar süren çalışma ve çalışmaların eski kağıtlara vuruşlar halinde biriktirilmesi ve çoğunlukla kurşun kalemle yazılmasıdır: “Benim ve diğer insanların benim için önemli olan ve bir anlam taşıyan notları var. tarih”. Başka kim puanlarını yazıyor? “Örneğin bir orkestra şefi. Georg Solti veya Riccardo Muti'nin bir ek açıklamasına sahip olduğunuzu hayal edin. Hayal ediyorum ama onun hayal etmesine gerek olmadığından şüpheleniyorum. Elinizde var mı? “Onlara sahibim.” Onlar Malagalı adamımızın yan yana çalıştığı harika öğretmenlerden ikisi. “Bu onları değerli bir mal haline getiriyor ve kayıp…” Basılı olanı korumaya yönelik bu endişe zamanla edebiyata da yayıldı: «Kitap ödünç vermeyen biri oldum«, diye temin ediyor. »Biri evime gelip kitap ödünç almak isterse, ona yeni bir kitap alıp veririm. Ama benimkiler bende kalıyor çünkü duygusal bir değere sahip olmaya başlıyorlar” diyor bana.